Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло ПАТ «РЕАЛ БАНК» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника на рівні uaBBB з прогнозом «стабільний».

Рейтинг Банку визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рівня рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальності за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для визначення рейтингової оцінки НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «РЕАЛ БАНКУ» внутрішню інформацію і квартальну фінансову звітність за 01.10.2009 р.–01.10.2011 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу банківської установи.


Позитивні фактори:

– Тривалий строк функціонування Банку на фінансовому ринку України (більше 20 років), при цьому протягом аналізованого періоду (2002 р. – 2011 р.) Банк демонстрував абсолютно беззбиткову діяльність. Виконання більшості економічних нормативів, встановлених НБУ, зокрема нормативів ліквідності та капіталу, зі значним запасом.

– Висока якість кредитного портфелю Банку, що говорить про раціональну та досить виважену кредитну політику. Станом на 01.10.2011 р. кредити, класифіковані як «стандартні», складають 46,38% загальної суми, кредити, класифіковані як «під контролем», – 47,45%, а резерви під знецінення кредитів та резерви під знецінення коштів в інших банках складають 0,38% та 1,65% активу відповідно. При цьому банківська система України продовжує характеризуватись високим ступенем кредитного ризику, що спричиняє необхідність формування додаткових резервів та призводить до нерентабельної діяльності банків.

– Високий рівень фінансової стійкості та незалежності Банку. Незважаючи на поступове зниження коефіцієнта фінансової стійкості за останні два роки з 35,44% до 30,88% станом на 01.10.2011 р., фінансова стійкість Банку залишається на достатньому рівні та є значно вищою, ніж в середньому для банків ІV групи та системи в цілому (17,76% та 14,76% відповідно).

– Високий рівень захищеності виданих кредитів та залучених коштів власним капіталом. Співвідношення «кошти клієнтів / власний капітал» станом на 01.10.2011 р. складає 1,87 (рекомендоване максимальне значення 9,0), а співвідношення «кредити та заборгованість клієнтів / власний капітал» – 1,92 (рекомендоване максимальне значення 9,0).

– Ефективне використання залучених коштів та достатній рівень чистої процентної маржі. Значення коефіцієнта ефективності використання залучених коштів за результатами останніх чотирьох звітних кварталів становило 22,71%, що значно вище, ніж в середньому для банків ІV групи та системи в цілому (15,65% та 15,57% відповідно). Співвідношення «чистий процентних дохід / середні активи» для Банку за результатами останніх чотирьох звітних кварталів становило 5,71% (4,65% та 5,55% для банків ІV групи та банківської системи в цілому відповідно) в результаті стабільного перевищення обсягу дохідних активів над платними ресурсами (у 1,14 разу станом на 01.10.2011 р.) та виваженої процентної політики Банку.

– Низька концентрація ресурсної бази та доволі висока питома вага строкових коштів, що певною мірою знижують ризик ліквідності. Так, частки депозитів 10 найбільших вкладників-юридичних осіб та 10 найбільших вкладників-фізичних осіб у сукупному обсязі залучених коштів клієнтів станом на 01.10.2011 р. складають 7,39% та 7,42% відповідно, а питома вага строкових коштів у сукупному обсязі коштів клієнтів становила 64,1% (63,4% в середньому по системі).

– Фінансова прозорість та інформаційна відкритість Банку, що знайшло своє відображення у детальному та комплексному розкритті інформації, необхідної для визначення кредитного рейтингу. Це дозволило знизити ступінь невизначеності щодо фінансово-господарської діяльності Банку та якісніше оцінити його кредитоспроможність.


Негативні фактори:

– Нижчі, порівняно із ІV групою банків за класифікацією НБУ, темпи розвитку Банку. Так, частка активів Банку у загальному обсязі активів банків ІV групи зменшилась з 0,48% станом на 01.10.2009 р. до 0,40% станом на 01.10.2011 р. За аналогічний період частка обсягу кредитно-інвестиційного портфелю Банку скоротилась з 0,42% до 0,38%.

– Висока концентрація активних операцій Банку. Заборгованість 10 найбільших позичальників станом на 01.10.2011 р. становить 179,12 млн. грн., що складає близько 73,86% сукупного обсягу кредитів та заборгованості клієнтів, або 146,87% розміру регулятивного капіталу. Низька диверсифікація кредитного портфелю Банку є потенційним джерелом ризиків його фінансової стійкості.

– Висока витратність Банку, враховуючи значну питому вагу витрат за статтею «Адміністративні та інші операційні витрати» (46,08% сукупного обсягу витрат за 9 місяців 2011 року), спричиняє низькі значення показників рентабельності активів та власного капіталу. Низький рівень прибутковості стримує нарощення капіталу Банку за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.

– Порівняно низька захищеність капіталу Банку вкладеннями у основні фонди. Так, частка основних засобів у структурі активів станом на 01.10.2011 р. становила 2,3%, а коефіцієнт захищеності капіталу – 7,48% (25,41% та 25,71% для банків ІV групи та системи в цілому відповідно).

– Надлишкова ліквідність Банку, а отже, недостатньо ефективне використання потужностей та зниження потенціалу генерування прибутку. Станом на 01.10.2011 р. значення нормативів миттєвої, поточної та короткострокової ліквідності перевищують нормативні значення, встановлені НБУ, у 2–3 рази.


Завантажити висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ «РЕАЛ БАНК» на сайті НРА «Рюрік»