На засіданні Рейтингового комітету від 27.11.2012 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» підтвердило ПАТ «БАНК ПЕРШИЙ» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника на рівні uaBBB+ інвестиційної категорії з прогнозом «стабільний» та відкликало у зв’язку з погашенням довгостроковий кредитний рейтинг облігацій серії С ПАТ «БАНК ПЕРШИЙ».

Рейтинги Банку та боргового інструменту визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак «+» вказує на проміжний рівень рейтингу відносно основних рівнів.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитні рейтинги можуть бути змінені, призупинені чи відкликані в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєні кредитні рейтинги не є рекомендаціями щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для визначення кредитних рейтингів НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «БАНК ПЕРШИЙ» внутрішню інформацію та квартальну фінансову звітність за 2009 рік – ІІІ квартал 2012 року включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингових оцінок було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівні кредитного рейтингу банківської установи та кредитного рейтингу боргового інструменту.


Позитивні фактори:

– Достатньо високий рівень захищеності виданих кредитів та залучених коштів клієнтів власним капіталом. Станом на 01.10.2012 р. співвідношення «кошти клієнтів / власний капітал» становило 4,06 (рекомендований максимум 9), а співвідношення «кредити та заборгованість клієнтів / власний капітал» становило 4,41 (рекомендований максимум 9).

– Високий рівень забезпеченості Банку власними основними фондами (їх частка станом на 01.10.2012 р. становила 5,8%, при тому що середній показник по банківській системі складав 3,6%), що відповідає задекларованій стратегії розвитку Банку, а також забезпечує високу захищеність кредитних та депозитних операцій.

– Відносно низький рівень концентрації кредитних і депозитних операцій Банку, яка зменшує залежність Банку від найбільших клієнтів. Так, станом на 01.10.2012 р. частка 10 найбільших позичальників становила 30,6% загального обсягу кредитів та заборгованості клієнтів, а частка 10 найбільших вкладників становила 28,0% загального обсягу коштів клієнтів або 40,3% загального обсягу строкових коштів клієнтів.

– Позитивна публічна кредитна історія Емітента. Зобов’язання за випусками облігацій (серій А, В і С) були погашені своєчасно та в повному обсязі.

– Високий рівень фінансової прозорості та інформаційної відкритості Банку, що знайшло своє відображення у детальному та комплексному розкритті інформації, необхідної для визначення кредитного рейтингу. Це дозволило знизити ступінь невизначеності в оцінці кредитоспроможності та аналізі фінансово-господарської діяльності Банку.


Негативні фактори:

– Погіршення якості кредитно-інвестиційного портфелю, що пов’язано зі зміною Банком методики оцінки фінансового стану позичальників. Станом на 01.10.2012 р. кредити, класифіковані як «стандартні», складали 1,5% загальної суми (станом на 01.01.2012 р. – 13,4%), кредити, класифіковані як «під контролем», – 53,3% (станом на 01.01.2012 р. – 63,0%). При цьому кредити, класифіковані як «субстандартні», з початку року збільшились з 18,7% до 41,5%.

– Високі ризики поточної діяльності, зважаючи на низьку частку комісійних (безризикових) доходів у сукупних доходах Банку. Коефіцієнт співвідношення комісійного та процентного доходів за останні чотири квартали становив 14,19%, що нижче, ніж середні значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (23,74% та 16,72% відповідно). Коефіцієнт безризикового покриття витрат за результатами останніх чотирьох кварталів становив 10,68%, що значно нижче, ніж середні значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (20,56% та 16,23% відповідно).

– За результатами останніх чотирьох звітних кварталів показники рентабельності активів та рентабельності капіталу становили 0,01% та 0,05% відповідно. Низький рівень прибутковості стримує можливості нарощення капіталу та активів Банку за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.

– Як і інші несистемні банки, Банк має підвищену чутливість до впливу загальнополітичних, регіональних та макроекономічних джерел ризику, притаманних Україні.


Завантажити Висновок про визначення рейтингових оцінок

Перейти на персональну сторінку ПАТ «БАНК ПЕРШИЙ» на сайті НРА «Рюрік»