На засіданні Рейтингового комітету від 07.12.2012 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» підтвердило облігаційному випуску серії А Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» довгостроковий кредитний рейтинг боргового інструменту на рівні uaВВВ– інвестиційної категорії з прогнозом «стабільний» та присвоїло облігаційному випуску серії В Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» довгостроковий кредитний рейтинг боргового інструменту на рівні uaВВВ– інвестиційної категорії з прогнозом «стабільний».

Рейтинг боргового інструменту визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак «» вказує на проміжний рівень рейтингу відносно основних рівнів.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєні кредитні рейтинги не є рекомендаціями щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для визначення довгострокових кредитних рейтингів НРА «Рюрік» використовувало надану ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» фінансову звітність за 2005 рік – 9 місяців 2012 року включно та внутрішню інформацію, а також публічну інформацію та власні бази даних.

Під час визначення рейтингових оцінок було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень довгострокового кредитного рейтингу  боргового інструменту.


Позитивні фактори:

– Наявність забезпечення відсоткових облігацій ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» у вигляді договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами та добровільного майнового страхування фінансових ризиків з однією з найбільших страхових компаній України – ПРАТ «СК «КРЕМІНЬ». Аналіз основних положень договорів страхування свідчить, що вони повністю покривають можливі ризики, на які наражаються інвестори при купівлі облігацій серій А та B ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ».

– Зростання вартості основних засобів з початку 2011 року у 12,2 разу при одночасному зниженні рівня їх зносу (15,3% станом на 01.10.2012 р.) свідчить про високий рівень підтримки збоку власника. Здійснення капітальних інвестицій є передумовою подальшого нарощення масштабів діяльності Підприємства.

– Зростання ефективності діяльності Підприємства. Обсяг чистого прибутку за результатами 9 місяців 2012 року становив 22,5 тис. грн. проти 17,5 тис. грн. збитку за 9 місяців 2011 року, а сукупний обсяг чистих доходів становив 15,5 млн. грн. (252,2 тис. грн. за 9 місяців 2011 року). Значний обсяг чистого оборотного капіталу (28,41 млн. грн. станом на 01.10.2012 р.) зумовлює високі показники ліквідності, що вказує на можливість вчасно та в повному обсязі розрахуватись за поточними зобовязаннями.

– На території України ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» є єдиним монопольним виробником мідного електролітичного порошку марок ПМС. Подальший розвиток напрямку виробництва ультра-дисперсних мідних електролітичних порошків, що планує Емітент, дозволить розширити ринки збуту за рахунок нових споживачів з країн Західної Європи, Азії та Америки. Для підвищення якості продукції на Підприємстві проведено реконструкцію й модернізацію устаткування, впроваджено новітню систему контролю якості продукції.


Негативні фактори:

– Перевищення майже у 5 разів загального обсягу емісій облігацій серій А та В (51 млн. грн.) над розміром власного капіталу. Очікується подальше зростання боргового навантаження, спричинене випусками облігацій, та як наслідок – суттєве зниження показників фінансової стійкості Емітента.

– Обсяг отриманого чистого доходу (виручки) від реалізації продукції з 2007 року поступово скорочувався та був значно меншим, ніж необхідно для покриття відсоткових виплат за випусками облігацій серій А та В (планові річні процентні платежі за облігаціями у 15,4 разу перевищують обсяг чистої виручки від реалізації продукції за останні чотири звітні квартали).

– Короткий строк функціонування Підприємства з моменту останньої зміни власників (нову редакцію Статуту затверджено протоколом Загальних зборів Учасників ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» від 08.12.2011 р.), а також відсутність кількісного вираження планових показників діяльності, та як наслідок – високий ступінь невизначеності щодо майбутнього фінансово-господарського стану Емітента, що ускладнює прогнозування тенденцій його подальшого розвитку.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ТОВ «ЕЛЕКТРОХІМПРОМ» на сайті НРА «Рюрік»