На засіданні Рейтингового комітету від 07.02.2014 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло облігаційному випуску серії А ПАТ «ФК «СТС-КАПІТАЛ» довгостроковий кредитний рейтинг боргового інструменту спекулятивної категорії на рівні uaССС з прогнозом «стабільний».

Кредитний рейтинг боргового інструменту визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaCСC характеризується дуже низькою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Потенційна вірогідність дефолту.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєні кредитні рейтинги не є рекомендаціями щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «ФК «СТС-КАПІТАЛ» внутрішню інформацію та квартальну фінансову звітність за 2010-2013 рр. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

Під час визначення рейтингових оцінок було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень довгострокового кредитного рейтингу боргового інструменту.

Позитивні фактори:

– Умови випуску облігацій серії А є досить зручними для Емітента та дозволяють мінімізувати боргове навантаження в перші роки обігу облігацій.

– Високі показники ліквідності Емітента, зумовлені значним розміром чистого оборотного капіталу, а також достатньою забезпеченістю власними оборотними коштами.

Негативні фактори:

– Висока питома вага фінансових інвестицій в активах Емітента (96,02% станом на 01.01.2014 р.), що є нетиповим для представників даної сфери діяльності.

– Значне перевищення обсягу емісії облігацій над розміром власного капіталу. Зростання боргового навантаження, спричинене випуском облігацій, та як наслідок – суттєве зниження показників фінансової стійкості Емітента.

– Відсутність продуманої та деталізованої стратегії розвитку ПАТ «ФК «СТС-КАПІТАЛ» та як наслідок – високий ступінь невизначеності щодо майбутнього фінансово-господарського стану Емітента, що майже унеможливлює прогнозування тенденцій розвитку Компанії.

– Короткий строк фактичної діяльності Компанії на ринку ускладнює й знижує точність прогнозування тенденцій її розвитку та майбутнього фінансово-господарського стану.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ «ФК «СТС-КАПІТАЛ»  на сайті НРА «Рюрік»