Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ «АВАНТ–БАНК» на рівні uaBBB– з прогнозом «стабільний».

Рейтинг Банку визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак „“ вказує на проміжну категорію рейтингу відносно основних категорій.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальності за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для визначення рейтингової оцінки НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «АВАНТ–БАНК» внутрішню інформацію і квартальну фінансову звітність за 01.10.2009 р.–01.07.2011 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу банківської установи.

Позитивні фактори:

– Кредити, класифіковані як «безнадійні», у портфелі Банку відсутні протягом усього періоду діяльності. Коефіцієнт забезпечення резервами кредитних вкладень станом на кінець ІІ кварталу 2011 року становив 2,95% (2,9% станом на 01.04.2011 р.), що в 4,28 та 6,56 разу нижче, ніж середнє значення у банків IV групи та банківської системи в цілому (12,61% та 19,34% відповідно).

– Абсолютно беззбиткова діяльність Банку протягом усього періоду діяльності. За І півріччя 2011 року Банком отримано прибуток у розмірі 539 тис. грн. (показники ROA та ROE склали 0,44% та 0,66% відповідно).

– Співвідношення «процентні доходи / процентні витрати», що за результатами І півріччя 2011 року становило 14,66, протягом усього періоду діяльності Банку було значно вищим, ніж середнє значення у банків ІV групи та банківської системи в цілому (1,73 та 1,92 відповідно). Співвідношення дохідних активів до платних ресурсів Банку є значно вищим (1,86), ніж середнє значення у банків ІV групи та банківської системи в цілому (0,91 та 0,91 відповідно).

– Високі показники нормативів миттєвої, поточної та короткострокової ліквідності, які значно перевищують критичні значення, встановлені НБУ, протягом всього періоду функціонування Банку.

– Власний капітал Банку становить близько 153% обсягу сукупних зобов’язань, що обумовлює високий рівень фінансової стійкості та незалежності Банку (коефіцієнт фінансової стійкості станом на 01.07.2011 р. становить 0,60), а також захищеності виданих кредитів та залучених депозитів власним капіталом.

Негативні фактори:

– Низька ділова активність Банку щодо активно-пасивних операцій з юридичними та фізичними особами, на що вказує відносно невеликий обсяг кредитів та залучених коштів клієнтів, що станом на кінець І півріччя 2011 року становлять близько 100% та 22% власного капіталу Банку відповідно. Висока питома вага міжбанківських операцій (кошти банків становлять 65,7% сукупних зобовязань, а кошти в інших банках – 17,9% від сукупного кредитного-інвестиційного портфеля) не надає Банку можливості розвиватися швидше за банківську систему та нарощувати власну частку ринку.

– Протягом усього строку діяльності Банк не виконує економічний норматив щодо мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1). Збільшення статутного капіталу на 40 млн. грн., що планується у жовтні 2011 року, зумовить виконання Банком встановленого нормативу Н1 та вимог НБУ щодо нарощення статутного капіталу до 120 млн. грн.

– Значний обсяг коштів на вимогу, що станом на 01.07.2011 р. у 3,87 разу перевищує обсяг строкових коштів, а обсяг кредитів та заборгованості клієнтів строком від 3 до 5 років становить 75,69% сукупного обсягу, що зумовлює незбалансованість кредитів та зобов’язань за строками та вимагає тримати великий обсяг високоліквідних активів, які можуть бути використані у більш дохідних активних операціях Банку.

– Станом на 01.07.2011 р. значення нормативів миттєвої, поточної та короткострокової ліквідності перевищують нормативні значення, встановлені НБУ, у 2–11 разів, що вказує на надлишкову ліквідність Банку, а отже, на недостатньо ефективне використання потужностей та зниження потенціалу генерування прибутку.

– Ризики поточної діяльності, зважаючи на низьку частку комісійних (безризикових) доходів у сукупних доходах Банку, є досить високими. Коефіцієнт співвідношення комісійного та процентного доходів за результатами І півріччя 2011 року становив лише 3% (при рекомендованому мінімальному значенні 10%), що значно нижче, ніж середні значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (18,7% та 15,29% відповідно). Коефіцієнт безризикового покриття витрат за результатами І півріччя 2011 року складає лише 4,32% (при рекомендованому мінімальному значенні 10%), що значно нижче, ніж середнє значення для банків ІV групи та банківської системи в цілому (17,04% та 15,72% відповідно).

– Станом на 01.07.2011 р. на частку 10 найбільших кредитів припадає 97,83% сукупного обсягу виданих кредитів, при тому, що майже протягом усього періоду діяльності Банку значення нормативу максимального розміру кредитів, наданих одному інсайдеру (Н9), для Банку дорівнювало максимально дозволеному рівню (5%), а для банківської системи показник не перевищував 1%. В цілому, низька диверсифікація кредитного та депозитного портфелів є потенційним джерелом ризиків його фінансової стійкості.

– Відсутність філіальної мережі та відповідного технологічного забезпечення для ефективного надання повного спектру банківських послуг та низький розвиток клієнтської бази Банку.

– Відносно короткий строк існування Банку ускладнює прогнозування його майбутнього фінансового-господарського стану. Як і інші банки без стратегічних іноземних інвестицій, Банк має підвищену чутливість до впливу загальнополітичних та регіональних джерел ризику, притаманних Україні.

Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ «АВАНТ-БАНК» на сайті НРА «Рюрік»