Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло ПАТ СК «ЛЕММА» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника на рівні uaA з прогнозом «стабільний».

Кредитний рейтинг позичальника визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaA характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності чутливий до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний у випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі, присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів.

НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може, в разі потреби, покладатися на неперевірені фінансові дані, що надані замовником.

Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ СК «ЛЕММА» внутрішню інформацію та річну фінансову звітність за 2006 – 2010 рр. включно, і квартальну фінансову звітність з 01.01.2011 р. до 01.10.2011 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу позичальника.


Позитивні фактори:

– ПАТ СК «ЛЕММА» посідає перше місце на страховому ринку України за розміром власного капіталу та загальним обсягом активів (станом на 01.10.2011 р 1 263,0 млн. грн. та 1 818,2 млн. грн. відповідно). Розмір сплаченого статутного капіталу станом на 01.10.2011 р. становить 550 млн. грн. Значні обсяги статутного капіталу та гарантійного фонду дозволяють Компанії брати на себе досить великі ризики, що створює конкурентні переваги перед іншими страховими компаніями України.

– Високий рівень фінансової стійкості, що зумовлений значною часткою власного капіталу в структурі пасивів Компанії (69,4% станом на 01.10.2011 р.). Протягом аналізованого періоду коефіцієнт фінансового ризику становив нижче 2,0, а станом на 01.10.2011 р. дорівнював 1,44, що дозволяє додатково наростити поточні та довгострокові зобов’язання без збільшення власного капіталу за одночасного збереження допустимого рівня фінансового ризику.

– Високий рівень платоспроможності Компанії, що підтверджується значною питомою вагою високоліквідних активів, дозволяє вчасно виконувати свої зобов’язання перед кредиторами та клієнтами. Так, станом на 01.10.2011 р. на поточні фінансові інвестиції та грошові кошти припадає 57,4% валюти балансу, що більше ніж втричі перевищує розмір сукупних зобов’язань.

– Підвищення прибутковості діяльності ПАТ СК «ЛЕММА» та низькі значення рівня страхових виплат (7,68% за результатами І півріччя 2011 р., при середньому значенні для ринку – 22,5%). За підсумками 9 місяців 2011 р. СК «ЛЕММА» отримала прибуток в розмірі 173,5 млн. грн. Станом на 01.10.2011 р. за підсумками останніх чотирьох кварталів рентабельність активів (ROA) та власного капіталу (ROE) становили 15,3% та 21,7% відповідно. Високі значення рентабельності активів та власного капіталу свідчать про ефективність фінансово-господарської діяльності Компанії.

– Провідна позиція СК «ЛЕММА» на українському ринку вхідного перестрахування від нерезидентів. Так, за підсумками І півріччя 2011 р. на Компанію припадало 94,2% страхових премій зібраних від нерезидентів-перестраховиків. СК «ЛЕММА» надає перестрахувальне покриття для 100 компаній з 40 країн світу, зокрема в державах Близького Сходу, Перської затоки і Центральної Америки. СК «ЛЕММА» має офіційний дозвіл на здійснення перестрахової діяльності від регулятивних органів Єгипту, Йорданії і Сирії.

– Продумана ринкова стратегія на основі надання комплексу страхових послуг лише для корпоративних клієнтів. Чітке виділення спеціалізації Компанії дозволяє формувати широку базу великих корпоративних клієнтів та підвищувати якість надаваних страхових послуг. Серед найбільших клієнтів СК «ЛЕММА» є ВАТ «Турбоатом», ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», АТЗТ «Харківська бiсквiтна фабрика» та ін. Незначна частка в страховому портфелі Компанії операцій з фізичними особами (в тому числі за ОСЦПВВНТЗ) дозволяє мінімізувати операційні витрати та підвищувати ефективність власної діяльності.

– Високий рівень фінансової прозорості та інформаційної відкритості Компанії, що знайшло своє відображення у дотриманні Емітентом міжнародних стандартів фінансового обліку, а також проходженні аудиторської перевірки в міжнародній компанії, якість послуг якої визнана всім світом. Це дозволило знизити ступінь невизначеності в оцінці кредитоспроможності та аналізі фінансово-господарської діяльності Компанії.

– За тривалий строк існування на страховому ринку України (більше 17 років) СК «ЛЕММА» регулярно визнавалась лідером галузевих ренкінгів та ставала переможцем всеукраїнських конкурсів ділових видань. СК «ЛЕММА» – єдина страхова компанія в Україні, якій присвоєно кредитний рейтинг інвестиційного рівня за національною шкалою провідним міжнародним спеціалізованим рейтинговим агентством. Компанія є активним учасником 16 асоціацій та об’єднань страхових компаній, серед яких: Міжнародна асоціація регуляторів страхових ринків, Російська асоціація авіаційних i космічних страховиків, Ядерний страховий пул України та ін. Компанія є ініціатором та інвестором різних соціально важливих програм. Зокрема, підтримку Товариства отримали Криворізька міська клінічна лікарня №2, Українська асоціація «Комп’ютерна медицина», тощо.


Негативні фактори:

– Значна залежність надходжень страхових платежів від декількох ключових видів страхування. Так, на страхові премії, зібрані за договорами страхування майна, страхування фінансових ризиків та страхування відповідальності перед третіми особами, припадає більше 72% сукупного обсягу зібраних премій за підсумками 9 місяців 2011 р.

– Стабільно низька забезпеченість операційної діяльності основними засобами, які обліковуються на балансі Компанії (близько 0,01% станом на 01.10.2011 р.).

– Скорочення темпів розвитку Компанії в результаті впливу кризових умов розвитку світової економіки та економіки України, що знайшло своє відображення в зменшенні кількості укладених договорів страхування, а також розміру зібраних валових страхових премій.

– Як і інші великі вітчизняні страхові компанії, ПАТ СК «ЛЕММА» має підвищену чутливість до впливу загальнополітичних, юридичних та макроекономічних джерел ризику, притаманних Україні.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ПАТ СК «ЛЕММА» на сайті НРА «Рюрік»