На засіданні Рейтингового комітету від 20.12.2011 р. Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло ТОВ «Фінансова компанія «Народна позика» довгостроковий кредитний рейтинг позичальника інвестиційної категорії на рівні uaBBB з прогнозом «стабільний».

Рейтинг позичальника визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №665 від 26.04.2007 р., позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний у випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які Агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою НРА «Рюрік» щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів.

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методології з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєний кредитний рейтинг не є рекомендацією щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для присвоєння кредитного рейтингу НРА «Рюрік» використовувало надану ТОВ «Фінансова компанія «Народна позика» внутрішню інформацію та квартальну фінансову звітність за 2008 – ІІІ квартал 2011 р. включно, а також публічну інформацію і власні бази даних. НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівень кредитного рейтингу позичальника ТОВ «ФК «НАРОДНА ПОЗИКА».


Позитивні фактори:

– Високий рівень фінансової стійкості, зумовлений значною часткою власного капіталу в структурі пасивів Компанії (53,4% станом на 01.10.2011 р.). Протягом всього періоду діяльності Товариства коефіцієнт фінансового ризику становив менше 1,0, а станом на 01.10.2011 р. – 0,82, що дозволяє додатково наростити поточні та довгострокові зобов’язання без збільшення власного капіталу за одночасного збереження допустимого рівня фінансового ризику.

– Поступове зростання розміру кредитного портфелю Компанії (+39,9% з початку року до 53,9 млн. грн. станом на 01.10.2011 р.) за відсутності у ньому проблемної (простроченої) заборгованості. Виважена політика управління ризиками (кредити надаються під заставу матеріальних активів та в розмірі, що не перевищує 75% оціночної вартості предмету застави) має позитивний вплив на поточні фінансові результати Товариства.

Зростання чистого оборотного капіталу пропорційне динаміці нарощення активів, що зумовлює високі показники ліквідності Компанії. Так, станом на 01.10.2011 р. показники абсолютної і загальної ліквідності дорівнювали 0,66 і 2,15 відповідно.

Наявність позитивної динаміки показників EBIT та EBITDА, що говорить про зростання грошових надходжень, які можуть бути використані для розрахунків зі своїми кредиторами. Значення показника EBITDA за результатами ІІІ кварталу 2011 р. збільшилось в 2,8 разу порівняно з його величиною за результатами ІІ кварталу 2011 р.

Достатній рівень процентної маржі (середні ставки залучення коштів становлять близько 25%, а середні ставки розміщення залучених коштів у кредитах – 42%) створює передумови для нарощення обсягів отриманого прибутку та зростання показників рентабельності.

Достатній рівень диверсифікації кредитного портфелю Компанії, враховуючи загальні масштаби її діяльності: станом на 09.12.2011 р. заборгованість за 10 найбільшими кредитами не перевищувала 20% загального обсягу кредитного портфелю, а коефіцієнт концентрації 10 найбільших кредитів становив 19,1% при максимально рекомендованому значенні 25%.


Негативні фактори:

Недостатній рівень розвитку клієнтської бази та недостатньо активне використання наявних ресурсів, що свідчить про необхідність збільшення ділової активності Компанії. Так, співвідношення чистих кредитних вкладень до сукупних активів Компанії на останню звітну дату становило лише 14,3%.

Значення показників рентабельності активів і власного капіталу знаходяться на недостатньому рівні, незважаючи на зростання розмірів чистого прибутку за підсумками 9 місяців 2011 р. Низький рівень прибутковості не дозволяє розширювати масштаби діяльності за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку.

Стабільно низька забезпеченість операційної діяльності власними основними засобами (близько 0,02% у структурі активів) і відсутність тенденції до її збільшення.

Нетривалий строк фактичної діяльності Компанії на ринку фінансових послуг України (менше двох років), що ускладнює й знижує точність прогнозування тенденцій її розвитку та майбутнього фінансово-господарського стану.


Завантажити Висновок про визначення рейтингової оцінки

Перейти на персональну сторінку ТОВ «ФК «НАРОДНА ПОЗИКА» на сайті НРА «Рюрік»