Національне рейтингове агентство «Рюрік» присвоїло довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ «Банк Перший» на рівні uaBBB+ з прогнозом «стабільний» та довгостроковий кредитний рейтинг облігацій серії С на рівні uaBBB+ з прогнозом «стабільний».

Рейтинги Банку та боргового інструменту визначено за Національною рейтинговою шкалою, на що вказують літери «ua» у позначці кредитного рейтингу. Національна рейтингова шкала дозволяє виміряти розподіл кредитного ризику в економіці України без урахування суверенного ризику країни та призначена для використання на внутрішньому фінансовому ринку України.

Відповідно до Національної рейтингової шкали, затвердженої постановою Кабміну №665 від 26.04.2007, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaBBB+ характеризується достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності залежить від впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.

Знак «+» вказує на проміжну категорію рейтингу відносно основних категорій. Прогноз «стабільний» вказує на відсутність передумов для зміни рейтингу в найближчій перспективі.

Кредитні рейтинги можуть бути змінені, призупинені чи відкликані в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.

Рейтингова оцінка є не абсолютною мірою кредитного ризику, а лише думкою рейтингового агентства щодо надійності (кредитоспроможності) об’єкту рейтингування відносно інших об’єктів. Для визначення рейтингової оцінки окремі якісні та кількісні показники Банку порівнювалися з середніми показниками по банківській системі України та з відповідними показниками банків-аналогів з бази даних НРА «Рюрік».

Визначення рівня кредитного рейтингу здійснюється на основі спеціально розробленої авторської методики з урахуванням вимог чинного українського законодавства та міжнародних стандартів. В жодному разі присвоєні кредитні рейтинги не є рекомендаціями щодо будь-яких форм кредитування об’єкту рейтингування чи купівлі або продажу його цінних паперів. НРА «Рюрік» не виступає гарантом та не несе відповідальність за жодними борговими зобов’язаннями об’єкта рейтингування.

Для присвоєння кредитних рейтингів НРА «Рюрік» використовувало надану ПАТ «Банк Перший» внутрішню інформацію та квартальну фінансову звітність за 2009 – ІІ квартал 2011 р. включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

НРА «Рюрік» особисто не проводить аудиту чи інших перевірок інформації і може в разі потреби покладатися на неперевірені фінансові дані, надані замовником. Рівень кредитного рейтингу залежить від якості, однорідності та повноти інформації, що є у розпорядженні Агентства.

Під час визначення рейтингових оцінок було узагальнено найбільш суттєві фактори, які впливають на рівні кредитного рейтингу банківської установи та кредитного рейтингу боргового інструменту.

Позитивні фактори:

– Висока якість кредитно-інвестиційного портфелю Банку, що говорить про раціональну та виважену кредитну політику. Станом на 01.07.2011 р. кредити, класифіковані як «сумнівні», складають 2,0% загальної суми, кредити, класифіковані як «безнадійні», – 2,1%, а коефіцієнт забезпечення резервами кредитних вкладень дорівнює 7,57%, при тому, що в цілому по банківській системі спостерігається критичний ступінь кредитного ризику та зростання простроченої заборгованості, що спричиняє необхідність формування додаткових резервів та призводить до нерентабельної діяльності банків.

– Показники фінансової стійкості та незалежності Банку, незважаючи на незначне зниження протягом І півріччя 2011 р., залишаються на достатньому рівні і станом на 01.07.2011 р. дорівнювали 0,20 та 0,25 відповідно, перевищуючи середні значення як в цілому по банківській системі України, так і для банків 4-ї групи. Покриття власним капіталом кредитно-депозитних операцій Банку знаходиться на достатньому рівні.

– Банк ефективно управляє основними фінансовими ризиками, зокрема, проведений аналіз чистого розриву ліквідності свідчить про збалансованість активів та зобов’язань Банку в короткостроковому періоді.

– Продумана ринкова стратегія, що дозволила сформувати позитивний імідж Банку, є досить ефективною: найменший середній розмір вкладів, залучених Банком в межах однієї депозитної програми, складає 60 тис. грн. В цілому, протягом І півріччя 2011 р. обсяг коштів фізичних та юридичних осіб зріс на 2,8% та 1,5% відповідно.

– Високий рівень забезпеченості Банку власними основними фондами (їх частка станом на 01.07.2011 р. становить 8,4%, при тому що середній показник по банківській системі на цю дату складає 3,8%). Капіталовкладення в основні засоби відповідають задекларованій стратегії розвитку Банку, спрямованій на підвищення ефективності технологічного здійснення банківських послуг, а також забезпечують високу захищеність кредитно-депозитних операцій.

– Прогнозований розмір річних відсоткових платежів за облігаціями серії С є незначним по відношенню до фінансових результатів діяльності Банку. Так, по відношенню до запланованого прибутку до відрахувань в резерви та процентних доходів за підсумками 2011 р. згідно Бізнес-плану, прогнозовані процентні платежі становитимуть лише 11,3% та 1,3% відповідно. Боргове навантаження на власний капітал є незначним, і не може вплинути на фінансову стійкість Банку (загальний розмір емісії становить 6% власного капіталу).

– Позитивна публічна кредитна історія Емітента. Зобов’язання за попередніми випусками облігацій (серій А і В) були погашені своєчасно та в повному обсязі.

Негативні фактори:

– Нижчі, порівняно із четвертою групою банків за класифікацією НБУ, темпи розвитку Банку (частка активів Банку у загальному обсязі активів четвертої групи банків зменшилась з 1,788% станом на 01.01.2011 р. до 1,529% станом на 01.07.2011 р.). Загальний розмір активів Емітента протягом І півріччя 2011 р. зменшився на 2,0% з 1 487,0 млн. грн. до 1 455,6 млн. грн., при цьому розмір кредитів та заборгованості клієнтів зменшився на 3,02% до 827,8 млн. грн.

– Незважаючи на незначне зростання кількості клієнтів-юридичних осіб протягом І півріччя 2011 р., загальна кількість клієнтів Банку так і недосягла значень докризового періоду. Для досягнення поставлених в Бізнес-плані цілей рівень розвитку клієнтської бази є недостатнім.

– Співвідношення чистих кредитних вкладень до сукупних активів Банку на останню звітну дату залишається на відносно невисокому рівні (коефіцієнт використання потужностей становить 0,57 при середньому значенні для банківської системи України на рівні 0,62), що свідчить про недостатньо активну кредитно-інвестиційну політику Банку. У зв’язку з згортанням основних кредитних програм відбулось зменшення дохідності Банку, що спричинило низькі значення показників рентабельності активів і власного капіталу. Низький рівень прибутковості стримує можливості нарощення капіталу Банку за рахунок реінвестування нерозподіленого прибутку, що задекларовано в Бізнес-плані.

– Низькі показники співвідношення комісійного і процентного доходів та безризикового покриття витрат порівняно із середніми по 4-й групі банків та по системі в цілому, що зумовлено низьким рівнем безризикових (комісійних) доходів Банку (9,4% за підсумками І півріччя 2011 р.).

– Відносно короткий строк існування Банку з моменту зміни основних власників (01.03.2011 р. зареєстрований новий склад акціонерів) значно ускладнює й знижує точність прогнозування тенденцій розвитку Банку та підвищує рівень невизначеності щодо майбутньої динаміки його основних показників діяльності.

 

Завантажити Висновок про визначення рейтингових оцінок

Перейти на персональну сторінку ПАТ "Банк Перший" на сайті НРА "Рюрік"